vrijdag 18 juli 2014

Op vakantie!


Op pagina 11 van de gids van 'Voor elkaar vakantieweken' van de Hervormde vrouwenbond staat deze foto van onze jongste zoon:


De foto is 2 jaar geleden genomen, tijdens een vakantie-week van hem daar. Het is in Lemele (vlakbij Ommen).
Hij gaat er dit jaar weer heen. Om precies te zijn van zaterdag 19 juli - zaterdag 26 juli. Het is een week, met één op één begeleiding. Een vrijwilliger (is elk jaar een andere - meestal vrouwen), wordt gekoppeld aan je kind. De week staat onder leiding van een dominee en een gastvrouw. Elke dag zijn er ook 'stichtelijke' momenten. Lezen, zingen. Dat gaat voor het grootste deel langs hem heen. Hoewel hij wel de sfeer proeft. Het is super dat mensen dat vrijwillig doen, waardoor de familie een weekje rust heeft!!!!
Je ziet al dat hij er ontspannen bij ligt. Sandalen uit ;-).
Meestal stelt hij de eerste dagen de vrijwilligster behoorlijk op de proef.
Het is dan nog wennen voor hem.
Mist ons????
Kijkt waar de grenzen liggen.
Is snel mopperig.
Maakt lampen, glazen en andere dingen kapot.
Gaat met kleren aan in het snoezelbad zitten... met de kraan open.

Maar na een dag of 3, geeft hij zich er aan over. Is er een band tussen vrijwilligster en hem. En dan heb je bovenstaand resultaat. Heerlijk toch?!!!

Er is dit jaar wel iets anders dan de voorgaande 3 keren.
De reguliere dagopvang (die hij vanuit een ZIN-indicatie heeft) in de vakantie, is altijd de eerste 3 weken van de zomervakantie. Daar heb je geen keuze in. De laatste 3 weken is dat dicht en hebben wij onze man altijd thuis.
Nu viel deze 'voor elkaar vakantieweek', altijd in de 4e week van de vakantie. Daardoor konden we er optimaal van 'profiteren'. De weken dat hij thuis is, werd zo met één week verkort. En wij konden dan ook een weekje met onze oudste op vakantie. Lekker met zijn drietjes tot rust komen. Aan het einde van zijn 'vakantieweek', voegde hij zich dan bij ons op de camping.

Dit jaar is de 'voor elkaar vakantieweek' al in de tweede week van de zomervakantie (daar heb je ook geen keuze in). Een week waarin hij eigenlijk ook reguliere opvang had kunnen hebben. Een week waarin mijn man nog werkt, omdat hij nog geen vakantie heeft. En uiteindelijk is onze zoon dadelijk de volle 3 weken (dat de reguliere opvang dicht is) thuis. Daarom heeft mijn man ook dán pas vakantie. Daarom gaan we ook pas in week 4 op vakantie met het gezin. En hebben we onze zoon 'lekker' de volledige tijd bij ons op de camping.
Als het mooi weer is, gaat dat nog... Bij minder weer een hele opgaaf.
Dagen duren van 7.00u 's morgens tot 22.00u 's avonds met hem.
Altijd moet één van ons hem in de gaten houden. Gaan zitten en een boek lezen, of een spelletje doen, kan niet in die uren. Of gewoon zomaar zitten...
We leven van activiteit naar activiteit, om onze zoon te vermaken (zwemmen, speeltuin, fietsen, wandelen, etc., etc.). En dat 2 weken lang op de camping en daarna nog 1 week thuis.
En dat is zwaar....

Dus héél blij en dankbaar dat deze week er is.
En al moet mijn man werken, we hebben wel in deze week rustiger avonden en nachten.
Ik weet dat zo'n week omvliegt (was voorgaande jaren op de camping ook). Al mis je hem, het moment dat je hem moet halen, komt ook weer te snel. Het is zo heerlijk dat je even je handen vrij hebt.
Maar het zal anders zijn... Omdat het leven thuis, ook nog doorgaat... (naar de tandarts, naar de psychiater...). Dat is het nadeel van thuis zijn.

Ik hoop toch voldoende op te kunnen laden, om de resterende zware weken met onze zoon aan te kunnen. Want al is het een hele lieve kerel. Het is een hele opgave. Dat zeggen de vrijwilligsters na afloop van zo'n week ook altijd tegen ons. Dat ze bewondering voor ons hebben... Zij hebben hem maar een week. Wij de rest van het jaar.

De komende 5 weken houd ik (waarschijnlijk) ook vakantie met Bloggen. Of ik moet héél graag iets kwijt willen... Tot die tijd: lees vooral ook mijn oude Blogs, dan hoef je mijn schrijfsels niet te missen. ;-)

1 opmerking:

  1. Wat heerlijk dat jullie zoon daar weer een weekje mag genieten.
    Ik wens jullie een hele goede zomerperiode toe met elkaar!

    BeantwoordenVerwijderen