donderdag 31 maart 2016

Een extra rood-plan

Vorige week presenteerde ik mijn 'rood-plan' in deze blog: http://kwetsbaarheid.blogspot.nl/2016/03/niet-meer-met-de-auto-gaan-rijden-of.html.

Afgelopen weekend was ik ook rood. Dat kon je hier lezen: http://kwetsbaarheid.blogspot.nl/2016/03/verdrietig.html.

Maar toch kon ik mijn rood-plan zoals vorige week beschreven/getoond niet uitvoeren. Want met dat rusten op de bank en andere dingen die daar in voor kwamen: dat werkt alléén als ik alleen thuis ben of alleen met Thomas thuis.  Maar met Vincent alleen of met het hele gezin thuis (zoals afgelopen weekend), dan kan ik niet rustig op de bank of bed gaan liggen om op rust te komen. Er blijven teveel prikkels in huis. Autorijden in rood was dus ook geen optie, zoals ik vorige week deed ;-). Gillend weglopen, zoals ik afgelopen weekend deed was ook geen optie. Dus ik heb ook een plan gemaakt voor als ik rood ben en ik ben alleen meet Vincent of ik ben met het hele gezin.

Hier kun je het zien. Knutselen is totaal niet mijn beste kant. Ben motorisch enorm 'gestoord'. Maar dat komt omdat mijn motoriek ook autistisch is. Alles is autistisch, omdat ik autistisch bén. Dit is dus mijn autistische manier van knutselen. En dat ziet er uit of een kind van 3 het heeft gedaan. Maar het past helemaal bij mij. Zo ben ik. En zo passen ook mijn plannen volledig bij mij. Samen met mijn therapeute opgesteld. En ze is super trots op me. Eindelijk een methode die me leert om met mijn vele rood om te gaan. Leiding nemen over mijn eigen lijden. En ze vertelde me dat als ik dit veel oefen ik ook steeds eerder de triggers zal herkennen (dus eigenlijk in het oranje al leren herkennen wat er gebeurd, zodat het helemaal niet meer rood hoeft te worden; maar dat het af en toe rood wordt zal altijd blijven. De manier waarop ik er mee omga kan hiermee totaal anders worden.

Om te zien hoe mijn rood-plan er uit ziet als ik alleen (of alleen met Thomas) thuis ben, klik hier voor uitleg over dat eerste plan: http://kwetsbaarheid.blogspot.nl/2016/03/niet-meer-met-de-auto-gaan-rijden-of.html.
Dat stoppen met doorrazen is stap 1 (leg ik uit in die vorige blog). En dan de dingen vanaf stap 2. 
Als mind full, dan STOP en de rest van het plan uitvoeren. In beide blogs is dat stop bord de voorkant van de kaart. De rest van de stappen de achterkant.


1 opmerking: