vrijdag 17 juni 2016

De vlag hangt buiten

Gisteren was het feest. Oudste zoon was geslaagd voor zijn Havo-diploma.


Zoals bij velen ging ook bij ons de vlag uit (ondertussen is hij vervangen door een schoolvlag).
Hij staat niet juichend op de foto. Hij houdt niet zo van die komedie om in allemaal gekke standjes onder die vlag te gaan staan. Wat was hij trots. En wij niet minder.
Wij genoten intens van het vieren van dit moment. Jongste (autisme/verstandelijk beperkt) was nog op school. Dus het was een moment met oudste, mijn man, mijn moeder en ikzelf. Maar ook in mijn onderbuik het besef dat voor jongste zo'n mijlpaal nooit zal komen. Met al die mijlpalen van de oudste weet je: er komt nog een kind achteraan en toch komt het niet meer. Dit was het. En dit is een hรฉle dierbare herinnering voor oudste en voor ons als ouders. Daar houden we ons aan vast. Moest oudste ons nu gelukkig maken door dit wรฉl te bereiken? Nee. Natuurlijk niet. Het gaat ons om hem en wij genoten voor en met hem. Met een traan, om het gemis wat hierna nooit meer zal komen. Dat maakte de blijdschap van nu juist nog intenser. De vlag hangt. Voor oudste. En voor al die kinderen die nooit het vermogen hebben om een diploma te kรบnnen halen.

1 opmerking:

  1. Prachtig verwoord !!!!! Ook hier heeft de vlag voor onze drie oudste gehangen, ook hier zal de jongste dit nooit mee maken maar zoals je zelf aangeeft de trots en de blijdschap is er niet minder om. Ik heb gisteren de mensen die op mijn tijdlijn langskwamen met een geslaagd kind allemaal apart gefeliciteerd omdat ik als ouder weet hoe mooi het is, hoe intens gelukkig je je kunt voelen......en nee het maakt niet uit het is geen prestige kwestie maar je mag nest trots zijn om je kanjer ❤️❤️❤️❤️❤️❤️. En ook hier stonden ze nooit juichend of springend onder de vlag, misschien te nuchter ๐Ÿ˜‰ Maar blij ja uiteraard en als ouders ben je dankbaar dat ze het gehaald hebben en verder kunnen. Geniet er lekker van na en weest maar gewoon trots op jullie oudste zoon ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

    BeantwoordenVerwijderen