woensdag 10 augustus 2016

Emotioneel volwassen

Ik lig al op bed en lig aan iets te denken.
Na elke openbare rood-aanval op FB zijn er mensen die me (onaangekondigd) verlaten.
Er zijn door de tijd heen mensen die me beu zijn en ongemerkt afscheid nemen. 
Maar ligt dat aan mij? 
Ik ga steeds meer beseffen dat het ook bij de ander ligt. 
De ander met (misschien wel dezelfde, maar nog weggedrukte) pijnpunten, blauwe plekken, verwondingen en gebreken. 
Een emotioneel volwassen persoon blijft staande en schrikt niet van een op dat moment verward ogende vrouw. 
Mijn verwarring brengt hem of haar niet in verwarring. 
Mijn verwarring roept compassie op, maar doordat de emotioneel volwassen persoon weet wie hij/zij is/een sterke identiteit heeft, zal hij/zij niet opgaan in mijn lijden. 
Mensen die (tijdelijk) daar zwakker in zijn, zullen op hun blauwe plekken geraakt worden door het uiten van mijn nood/rood. 
Soms niet na één keer, maar wel op de langere duur. 
Dus degenen die me blijven volgen, zowel op FB als op twitter zijn óf de emotioneel sterkeren óf het zijn mensen die zich er voor afschermen. Maar ook dat kan door zwakte bij de ander zijn, of een beroepshouding door alleen te zenden en niet te communiceren (zoals een aantal voorgangers doen). 
Zo is er op FB en twitter echt een kringetje stabiele, emotioneel volwassen mensen om me heen. Mensen die zelfs heel compassievol reageren op mijn rood, maar toch in hun eigen stabiele grondgebied blijven. (Bijvoorbeeld mensen die zelf geheeld zijn van wonden en daardoor emotioneel stabiel en sterk zijn geworden). En terugkijkend op heel veel rood de laatste maanden, ben ik heel blij met deze mensen. Het zijn mijn voorbeelden waaraan ik af kan kijken hóe je dat nu eigenlijk doet dat emotioneel volwassen zijn. Ik vind het bijzonder dat deze mensen er zijn. Geroerd ben ik ervan. Ik noem geen namen, maar misschien herken jij je er in. En dat er ook mensen zijn die emotioneel zo gebroken zijn, dat mijn gebrokenheid aanleiding wordt voor een breuk is verdrietig.

 

2 opmerkingen:

  1. Dat heb je opnieuw weer mooi gezegd meid, mijn respect echt en nu lekker gaan slapen ❤️❤️❤️❤️

    BeantwoordenVerwijderen