dinsdag 6 december 2016

Uitzwaaien

Het is vandaag 6 december. Volgens de legenden pas echt de verjaardag van de heilige sint Nicolaos. Helemaal niet zo erg dus om vandaag pas zijn feestje te vieren door met het gezin vanavond te steengrillen. Dat is onze 'pakjesavond'. Jongste is vrij vandaag. De dag toch al anders dan anders. Dus dan 'het uit het ritme zijn', maar combineren op één dag.

Ik was vroeger ook vrij op 6 december, als klein meisje. Ik was helemaal vol van alle sinterklaas-weken die achter ons lagen. En als ik vol zit, moeten die emoties (prikkels) ergens heen kunnen vloeien. Het liefst liet ik ze naar Sinterklaas zélf terugvloeien. Maar dat kon niet. Want er was niets meer op 6 december. Die arme man werd met veel bombarie ingehaald en ze lieten hem - op zijn verjaardag nog wel - in stilte en eenzaamheid vertrekken... Ik kon daar met mijn pet nooit bij!!! Huilde er zelfs om. Vond het zo erg voor hem... Ik dacht ook: 'zijn al die kinderen dan niet net zo dankbaar als ik, dat ze hem in grote vreugde willen uitzwaaien'? Ik wilde mijn dankbaarheid tonen, maar het had opeens geen adres meer... Verschrikkelijk... 
Daardoor was 6 december een niets-dag voor me. Net zo'n niets-dag als stille zaterdag. Er is een hoogtepunt geweest (pakjesavond, kruisiging) en dan is er ... niets... Ik kon mijn prikkels van dat hoogtepunt niet kwijt. En dan kwam ineens die onnatuurlijke overgang naar kerst. Ik was de ene prikkel nog niet kwijt, of de volgende kwam al weer binnen. Gelukkig wachtte mijn moeder tot minimaal een week na sinterklaas om het huis wat in kerststemming te brengen. Dat maakte de overgang gemakkelijker. En die stelregel heb ik hier nog steeds. Ik raak al overprikkeld van al die FB-foto's nu, waar iedereen zijn huis omgetoverd heeft van Sint naar Kerst. Hier een langzaam uitdoven van het ene feest voor er ruimte is voor het andere. Niet dat plotseling weg zijn, zonder afscheid. Mijn vader was plotseling weg zonder afscheid (dood, toen ik bijna 3 was). Zal dat meeresoneren hierin? Ik werd ook altijd verdrietig als mijn verjaardag voorbij was. Één dag is te kort. Weg zonder afscheid. Dat lossen we in ons gezin op met een verjaarswéék. We wachten een week met de slingers weghalen en de verjaardagskaarten blijven zelfs nog langer hangen. Hetzelfde voor de kerstkaarten. Die blijven tot eind januari hangen. Helaas is ontprikkelen van dat feest niet lang mogelijk. Want op 10 januari is jongste jarig. Als ik het had kunnen plannen, had ik dat nooit zo gepland. Veel te kort op die feestdagen... Maar ja. Helaas valt niet alles te plannen. Vandaag wel. Wij vieren de verjaardag van sinterklaas óp zijn verjaardag, zodat hij niet zo verlaten naar Spanje hoeft af te reizen. Dag Sinterklaasje. Heb een fijne dag vandaag. 

 

2 opmerkingen:

  1. Je hebt helemaal gelijk ....zoveel prikkels achter elkaar daar worden " gewone " mensen soms al gek van en met jullie is dat nog weer anders, herken veel van wat je zegt dat je alles in een ander tempo doet en er een week de tijd voor neemt .....zo los je dat goed op meid en ik heb dat ook lang gedaan, nu ik alleen ben hoeft dat niet meer.....hier staat de kerstboom al vanaf de eerste zondag vaan advent, gewoon omdat ik dan mijn voorbereid op kerst en Sinterklaas vieren we bij m'n ouders dus daar hoef ik voor mezelf weinig rekening mee te houden. Ik wens jullie een hele fijne avond vandaag geniet ervan en neem rustig de tijd voor de kerst. Vroeger werd de boom oas op kerstavond opgezet dus je hebt nog alle tijd en je doet t keigoed zo met de rust ertussen en niet gelijk morgen de boom al in huis......dat werkt niet 😘❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi zoals je het uitlegt. Onze kleinzoon heeft ook veel last van deze dagen. Hij is nog jong, dus we moeten er allemaal onze weg nog in vinden. Hij heeft alleen het grote voordeel dat zijn moeder pedagoge is dus als geen ander weet hoe eea te begeleiden. Maar net als dat alles niet te plannen is, is ook alles niet meteen te begeleiden zoals dat het beste zou zijn. Maar fijn voor hem -en vele anderen- als deze tijd weer voorbij is en de rust weerkeert! Fijne avond jullie!

    BeantwoordenVerwijderen