zaterdag 4 maart 2017

Thuis

We namen deze week een besluit. Om onze tafel (die mijn man al gekocht had toen hij in 1991 op zichzelf ging wonen) weg te doen en daarvoor in de plaats een tafel aan te schaffen die ons aangeboden werd. 

 

Ik voelde zóveel vreugde. Vreugde die ik moest reguleren om niet rood te worden. Dus dat positief omgezet in extra eten koken en mijn moeder aan tafel nodigen. De vreugde én de maaltijd delen. Waarom was ik blij? Ging het om het zoveelste bezit? Nee. Er zat iets anders onder. Een tafel is de plek van ontmoeting en verbinding. Het gaf een enorm thuis-gevoel. Thuis mogen zijn bij mezelf, bij Hem en bij de ander. Ik realiseer me ook dat ik buiten de maaltijden om weinig aan tafel zit. Vooral 's avonds duik ik mijn cocon in en dat is veelal in bed. Thuis bij mezelf en bij Hem. 

Maar toch. Aan tafel is er contact. Worden dingen uitgesproken. Of ben je stil bij elkaar. Geen telefoon. Wel die ander. 
Een thuis zijn voor elkaar. Gehandicapt of niet. Klanken makend of woorden zeggend. 

Maar dat thuis zijn voor elkaar hoeft niet persé aan tafel. 
Jongste is al een aantal dagen uit logeren (morgen halen we hem op). Omdat het vakantie is, wilden we wat met oudste doen. Oudste wilde met mij (zonder mijn man) naar de sauna. Doen we bijna jaarlijks rond deze tijd. Dus een prima idee. Quality-time van moeder met zoon. We gingen naar de wellnessboot in Mill: https://wellnessboot.nl/

 

En het was goed. Een uurtje of acht geen telefoon, maar volle aandacht voor elkaar. Samen lekker lunchen. Luisteren naar wat hem beweegt. Zijn vragen. Zijn twijfels. We waren thuis bij elkaar. 

Vanmiddag ging ik voor het eerst aan de nieuwe tafel kleuren. 

 

Ik vond het een rot-kleurplaat. De lastigste uit het boek tot nu toe. Ik zag niet wat wat voorstelde. En eigenlijk nog niet. Ik zag ern hoop details en losse figuurtjes. Ik wist zeker dat ik 'faalde'. Maar dat mocht van mezelf. Ik mocht me helemaal thuis voelen bij mezelf. Ik was voldoende veilig voor mezelf dat ik gewoon mocht aanrommelen en het niets uitmaakt of de objecten wel juist ingekleurd zijn. Geen strenge innerlijke criticus, maar een milde stem. Thuis bij mezelf. Aan een tafel die me een enorm thuis-gevoel gaf. 

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk een plekje waar jij je veilig voelt. Een plek waar je zacht/mild voor jezelf kan zijn. De wereld is hard, en een chaos. Ik wens je heerlijke momenten, vreugde gevende contact en bijzondere ontmoetingen aan je keukentafel. Misschien nog wel meer ontmoetingen met jezelf, of met je Maker...

    Je bent een schitterend, en uniek gekleurde vrouw, net zoals je kleurplaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn zo'n eigen plekje, ik heb dat aan m'n bureau, daar kan ik mezelf zijn m'n hobby's doen ......fijn ook dat je gisteren genoten hebt met je oudste, dat is mooi en goed om zulke dingen samen te doen

    Knap gekleurd zeker als je het niet overziet je bent een mooi mens

    BeantwoordenVerwijderen