donderdag 8 juni 2017

Naakt en kwetsbaar.

Ik had het er vandaag nog met een goede bekende over. Hoe oudste op de leeftijd van 14 jaar alles verborgen hield voor ons. Met 3 lagen handdoeken om zijn middel en dan nog bang dat er een spleet zit waardoor we dingen zien. Die schaamte hoort bij zijn leeftijd (inmiddels bijna 18). Het hoort bij het natuurlijke loskomen van zijn ouders. 

Jongste lijkt wat laat in zijn biologische ontwikkeling. Nog nergens beharing bijvoorbeeld. En schaamte? Het komt in zijn woordenboek niet voor. Voor talloze verzorgers en juffen moet hij bloot. Zijn leven lang. Geen enkel vijgenblad dat hem bedekt. Naakt en kwetsbaar. Zoals Jezus aan het kruis. 
En daar stond je vanavond in mijn blikveld, naakt in de gang. Ik zag een bijna volwassen maat penis en een balzak die enorm in grootte is toegenomen. Ik wil dit helemaal niet zien! Dit is van hem. Niet van mij, als moeder. Dit hoort niet. Maar het komt niet in zijn hoofd op om naar de kast met handdoeken te lopen en zijn mooie delen te bedekken. Geen puberstem die roept 'mám, bemoei je er niet mee'. 

Ik las vandaag in het boek 'de onbegrepen God' dat God de Vader een relatie met ons wil. En mijn gedachten dwaalden af naar jongste. Een relatie? Met hem? Vanúit hem? God zal toch wel weten dat die wederkerigheid onmogelijk is? Zo dwaalde ik wat af in mijn hoofd. Naar verlangens dat ook hij alsnog leert praten/ zindelijk wordt. Maar ook naar teleurstelling daarin. Omdat de realiteit anders is en blijft, ongeacht wat er aan gebeden is uitgesproken en voeding toegediend. 

En vanavond wist ik het weer. Toen ik jongste daar naakt zag staan. Zonder vijgenblaadjes. Daar staat Jezus. In hem. Naakt en weerloos. Dat is mijn Herder. Zonder schaamte. Door overprikkeling loop ik zo weg van jongste... maar Jezus vroeg: zie je MIj? Met jongste is relatie zo moeizaam. Gekrab. Geknijp. Nee. Liefde krijg je niet van hem. Wel zijn naaktheid. Wil je met Mij in hem een relatie? Met dit onaanzienlijke? Ik heb hem uitgekozen om in te wonen. Onaanzienlijk was ik, toen ik me liet geselen voor jou. Toen ik de klappen opving voor jou. Bloot, naakt. 
Het lijkt zo onmenselijk. Hij als volwassen wordende man, bloot voor elke begeleider. Totdat je beseft dat het Jezus is, in dit joch. Hij laat zien dat schaamte niet nodig is.

 

3 opmerkingen:

  1. Tranen... Jezus zien in iets of iemand waar je zo mee kunt worstelen... Dat krijg je. Wat mooi dat Jezus deze vergelijking aan je liet zien - juist omdat het zo binnenkomt...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat je het zo mag zien Ingeborg.. Juist voor hen is Hij een Herder

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ontzettend mooi dat je dit zo kunt schrijven en zien 😘

    BeantwoordenVerwijderen