zaterdag 19 augustus 2017

Op

Het is op. 
Ja het is op.

Moeder van vriend van oudste kwam om half acht op de koffie ... om te bedanken voor de vakantie. 
Dik anderhalf uur. 
Maar na een uur luisteren en trachten zo sociaal mogelijk te zijn, gaat het kaarsje langzaam uit. 
Mijn antwoorden wordt trager. Ik mis meer van het gesprek. Ik moet meer moeite doen om 'bij de les' te blijven. Mijn informatie-puzzeltje wordt langer. Je ziet me bijna letterlijk wegzakken. En figuurlijk. Mijn hoofd zakt onder water. Kennelijk was het zichtbaar. Want plots zei ze 'je moet naar bed'. Het is ook erg lastig om zelf te voelen waar dat kantelpunt ligt en op wilskracht blijf ik mijn best doen sociaal te zijn. En ja, daar kies ik zelf voor.  Om op dat kantelpunt niet te melden dat het op is. Om sociaal mijn best te blijven doen, zelfs als het op is. Dat is mijn eigen keus omdat de gesprekspartner niet alle ins en outs van me kent. 

Gelukkig was het zichtbaar. 
Ik lig erin. En ga naar dromenland. 

Over dromen gesproken... Vorige week zondag waren in Venlo in de kerk. Een kleine GKV gemeente. Dominee Jacob Glashad een droom (de preek ging over eenheid). Namelijk dat CGK, GKV en NGK één worden en dat ze de baptisten en evangelischen in hun kielzog meenemen, om met zijn allen bij de PKN aan te kloppen en als één grote PKN weer naar de moederkerk te gaan. De dominee woont naast een pastoor. En hij preekt ook in de kerk van de pastoor om te mogen doen waar hij goed in is: woordverkondiging. Het ging over Luther en Reformatie. Dat het Luthers bedoeling niet was om een nieuwe kerk te stichten, maar om de kerk te hervormen. Elke kerk behoeft reformatie en we leven allemaal vanuit dezelfde Genade. Een prachtige droom. Een droom die naast gedeelten uit het bijbelboek Efeze werden gelegd.

Enkele weken terug haalde een gastpedikant (ds. Wim de Leeuw) in onze kerk ook verscheidene malen Luther en de reformatie aan. Mijn man is van oorsprong katholiek en luistert er met hele andere oren naar dan ik. Zoonlief wilde na de dienst van vorige week ook alles over Luther weten. Gisteren kwamen we terug van vakantie. Om de vakantie af te sluiten hebben we met zijn drieën de film Luther gekeken (
http://www.clcnederland.com/shop/films/christelijke-speelfilms/luther-dvd/). Het brengt het allemaal een stukje dichterbij. Al is het 500 jaar geleden. Zo'n jaar waarin Luther extra aandacht krijgt zet jezelf ook weer aan het denken over de basale dingen van het leven. Het geloof. God. En bovenal genade. En mooi hoe de nieuwsgierigheid naar deze essentiële thema's bij zoonlief gewekt was. 
Van zulke dingen wordt ik warm. Dan zak ik niet weg. Dan blijf ik met mijn hoofd boven water. Het zijn thema's waarop ik me autistisch kan vastpinnen. En dat verbruikt op een hele andere manier energie dan gesprekken voeren. 

Mensen hebben geen benul hoeveel gesprekken me kosten. Hoe ik binnen het uur leeggelopen ben. Omdat ik er aan de buitenkant goed uitzie en heel lang de rol aan neem van gezellige gesprekspartner. 
Ik weet dat het voor anderen soms niet voor te stellen is. De meeste normale mensen genieten juist van sociaal contact. Heerlijk naar de markt... om mensen te ontmoeten... Dat heb ik dus niet... Verdrietig? Soms. Maar ik kan me niet vóórstellen hoe het anders zou zijn... ik ken alleen mijn situatie. En die is zoals die is.

Ik ga dromen nu. Lekker in mijn eigen wereld. Truste.

 

1 opmerking: