dinsdag 31 oktober 2017

Stel nou

Stel nou.
Je hebt iemand in je omgeving die blij met jou is. En dat ook geregeld aan je laat merken.
Stel nou.
Dat die persoon komt te sterven.
Stel nou.
Dat je dan spijt hebt dat je die persoon geen woord over Jezus verteld hebt (en dus met schuldgevoelens loopt voor het geval de persoon 'verloren zou zijn').
Stel nou.
Je bent zó één met Jezus en de Vader, dat de persoon in feite Jezus zag. Zó één met de Geest dat jij voor die persoon Jezus was. Dan heb je niet verteld over Hem, maar die persoon heeft Hem wel gezien.
Stel nou.
Je gaat naar de markt.
Daar zien mensen jouw glimlach.
Stel nou.
Je bent zó één met Jezus en de Vader, dat de mensen om je heen in feite Jezus zien. Zó één met de Geest dat jij voor de mensen om je heen Jezus bént. Dan ga je niet naar de markt om te vertellen over Jezus, maar de mensen hebben Hem wel gezien.

Stel nou.
Dat jij zo iemand voor mij bent of was.
Dat jij zó één bent met Jezus, de Vader, de Geest, dat ik in alles voel, zie en merk dat het Jezus is, die ik zie.
Stel nou.
Dat jij dat niet doorhebt of -had en alles doet om mij van je af te schudden. Omdat jij het enkel als afhankelijkheid ziet.
Stel nou dat de reden van paniek die dan bij mij ontstaat niet een bewijs is van afhankelijkheid, maar een bewijs van dat ik het fijn vind om in de buurt te zijn van mensen die zó één met Jezus.

Stel nou dat dat zo is...
Dan valt er een last van mijn schouders...
Dan hoef ik mezelf niet langer hard te veroordelen dat ik mensen najaag en vereer.
Dat mensen afgoden voor me worden...Dat mensen áls God voor me worden...
Dan valt er een last van mijn schouders.
Want die mensen waren/zijn niet áls God voor me, maar ze wáren/zijn God. Eén met de Vader.
'Als jij in Mij blijft, blijf Ik in jou.', staat er in de Bijbel.
Ze verspreidden de geur van Christus en dat is de manier waarop Hij zich met mijn autistische ziel verbindt. 

Over die relatie van eenheid sprak Darin Hufford, die vorige week in Nederland was. Ook hij verspreidde de geur van Christus. Een bevrijdend evangelie. Genadevol en liefdevol.
Je voelde dat ook hij in die eenheid leeft. Dus feitelijk heb ik Jezus gezien op die avond.
Het is prettig om bij zulke mensen in de buurt te zijn. Het zijn mijn ontmoetingen met Jezus.

Tegelijkertijd zie en merk ik altijd zeer scherp op als mensen een soort van helden-status krijgen. Vaak zonder dat ze het zelf (bewust) zoeken. Maar anderen maken van hen een held. Plaatsen ze op een voetstuk. En zonder het te willen, doen de 'helden' daar zelf aan mee, door het te voeden.
Ik voel daar een soort van onrechtvaardigheid in. Ik heb een neus voor onrechtvaardigheid. Word daar echt verdrietig van. En soms denk ik dat ik de enige ben die het doorheeft. De mensen die vereren hebben het niet door en de 'held' zelf ook niet...
Matthijs Vlaardingerbroek schreef er een goed artikel over: https://cip.nl/65066-het-gevaar-van-de-heldencultus-binnen-christelijk-nederland.

Door mijn onbeholpen manier van contact zoeken (en blijven zoeken) met mensen waarbij ik voel dat ze die eenheid hebben, wordt ik er vaak van beticht afhankelijk te zijn van helden. Terwijl ik ten diepste Jezus zoek. En misschien laat Hij zich voor mij wel vinden in al die mensen waar ik zo graag bij in de buurt ben. Niet om van hen een held te maken. Maar om te delen in die eenheid met Hem.
Samen met jou en jou en jou... zijn we één in Hem.

Ik wil deze blog afsluiten met een lied uit de traditie van Taizé.

Nada te turbe, nada te espante; quien a Dios tiene nada le falta.
Nada te turbe, nada te espante; sólo Dios basta.

Laat niets je verontrusten of wanhopig maken,
wie aan God vasthoudt komt niets tekort.
God alleen is genoeg.

(en dat is het enige dat ik zoek en voor ogen heb! Zelfs als dat betekent dat ik Hem zou vinden via mijn medemens die één is met Hem. Ik verlang naar Hém en niets anders dan dat!!!!!)

1 opmerking:

  1. Vele zijn geroepen maar weinigen uitverkoren en zeker de mensen die zich christen noemen hebben een groot verantwoordelijkheid , onder de zogenaamde niet christenen leven vaak zoals God het wild .

    BeantwoordenVerwijderen