donderdag 23 november 2017

Bruiloft

Nee, het is vandaag niet onze trouwdag. Toch was ik met mijn gedachten bij een bruiloft. Geen gewone bruiloft. Maar een bruiloft waar Jezus Zijn eerste wonderteken deed. Waar water in wijn veranderde. Het beste voor het laatst bewaard. 

Jezus maakt zichtbaar hoe het Koninkrijk er uitziet. Dronken van de liefde. 

In Januari staat deze lezing weer op het rooster in de kerk. Met een groepje dat zich bezig houdt met 'kerkproeverijen' proberen we invulling te geven aan deze dienst. 
We willen het hebben over het menselijk huwelijk als afspiegeling van het Hemelse huwelijk. 
Huiswerkopdracht was om liederen te zoeken bij verschillende thema's die onlosmakelijk met huwelijk verbonden zijn. 
Zie daarvoor mijn oproep op FB om mee te denken: https://www.facebook.com/ingeborg.vanvliet/posts/1597121453666753?pnref=story

Mooie liederen. Mooie reacties. 

 

Voelt mijn leven als een bruiloftsFEEST? Of snak ik vooral naar de grote Bruiloft die nog komt? Zijn mijn liefdes-vaten leeg? 
Ik merk dat ik het een heel lastig thema vindt. Liefde zit in mijn hoofd. Ik kiés voor houden van. 
Ja, ik houd van lekker eten. Maar dat is liefde die door de maag gaat. Maar liefde met het hart? Daar zit een stuk onvermogen. Maar dat wil niet zeggen dat ik liefdeloos ben, geen gevoel heb, of verlangen. Ik verlang ernaar bemind te worden. En voel pijn als dat verkeerd begrepen wordt. Of niet gezien. Omdat mijn liefde er zo onbeholpen en zelfgericht uit kan zien. En bovendien... hoe ontvang je? Naar binnen zuigen als een droge spons, put de ander uit. Want die kan blijven gieten. Zijn vat van liefde raakt leeg. 

Ik weet het gewoon niet. Ik vind liefde zó abstract... Ik verlam en blokkeer en raak in paniek als van mij liefde verwacht wordt. Als mijn man ziek is. Als mijn moeder wat mankeert. Ik overzie die situaties totaal niet en flip vanbinnen in plaats van in de zorgstand te schieten. Maar is dat omdat ik liefdeloos ben? Het gebeurd juist bij mensen van wie ik houd. 

Ja, ik snak naar de grote Bruiloft die nog komt. Waarom? Omdat ik dan in volmaaktheid kan vóelen wat liefde is. 
Tot die tijd wil dat onvermogen niet zeggen dat mijn vaten leeg zijn. Nee hoor. Hij maakt dagelijks van mijn water wijn. Met een hele unieke smaak. 
Niet volmaakt. Wel met volle smaak.
1 opmerking: