zaterdag 11 november 2017

Geluk zit in een potje.

Geluk zit in een potje???
Ja.
Ik zal je uitleggen waarom. Tot mijn 44e heb ik - als ik al sliep - nooit een diepe slaap bereikt. Omdat mijn hersenen letterlijk dag en nacht in de aan-stand staan. Rust nog duur. Het heeft mede bijgedragen aan uitputting. Verschillende pammen moesten me helpen met slapen. Maar ja... Zo verslavend als maar zijn kan en het maakt de slaap niet dieper. Dus nog steeds nooit uitgerust.
Sinds enkele jaren gebruik ik off-label (dit betekent off-label: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Niet-geregistreerd_gebruik) een hele lage dosering antidepressiva (hoe lager, hoe beter het werkt op de slaap). Een antidepressiva is geregistreerd voor de behandeling van depressies. In een hele lage dosering kun je er heerlijk diep op slapen. Gaan je hersenen op off. Het middel is er nooit voor geregistreerd, ondanks het feit dat er - toen ik nog bij Organon/MSD werkte - wel onderzoek naar gedaan is. Maar om financiële redenen werd dat onderzoek stop gezet.

Als ik heel gespannen ben en een erg rode dag heb gehad, heb ik nog steeds een pammetje nodig om in slaap te kunnen vallen. Die heb ik voor nood dus nog steeds in huis.
Maar na een groene dag, werkt de mirtazepine prima. Én weet ik eindelijk hoe het voelt als je hersenen off zijn en je een diepe slaap bereikt.
Het is een mindful toestand die ik overdag ook nooit bereik. Het is zo een vredig slapen, dat ik met plezier mezelf in bed nestel. Het is een toestand waarbij ik Hem dichtbij ervaar. Elke ochtend als ik wakker wordt uit zo'n slaap, heb ik het gevoel dat ik een kijkje in de Hemel heb gehad. Ik ben ook niet bang voor de dood. Want ik weet nu hoe de vrede die je daar hebt voelt. Daar zijn de goede nachten slechts een voorproefje van. Van mij mag dood zijn dit zijn. Het voelt volmaakt ontspannen. En dan te bedenken dat ik 5 jaar geleden nog elke nacht geplaagd werd door herbelevingen. De nachten waren als de hel. Ik heb nog steeds herbelevingen: Op de dag. Dan staan mijn hersenen in de on-stand en herbeleef ik nog meer dan me lief is... Geen dag zonder tranen.
Maar het vooruitzicht van de nacht, is heerlijk. Letterlijk in Papa's schuilplaats boven alles uitgetild.


1 opmerking: