vrijdag 23 februari 2018

Onderdeel van het programma 'het is hier autistisch'

Gisteravond keken we weer naar het programma 'het is hier autistisch'.

Afbeeldingsresultaat voor het is hier autistisch

We konden ons gisteravond (aflevering 2) vooral herkennen in dat echtpaar.
Ik in de man - die uren op zolder in zijn eigen wereld achter de laptop zit.
En mijn man in de vrouw - die beneden haar eigen activiteiten doet (en zich daarmee ook eenzaam voelt in de relatie).

Met lunch/diner/koffie treffen we elkaar, waarna ieders weer zijns weegs gaat.
En zijns weegs houd 's avonds in dat oudste naar zijn kamer gaat en jongste met mijn man gaat wandelen en ik naar zolder ga.

Het aantal films dat we samen bekeken is in tegen stelling tot dit echtpaar op iets meer dan één hand te tellen. Maar dan nog. Het is vooral mijn man die in zijn eentje films kijkt.

In het programma van gisteravond kwam ook een man voor die zo op kon lepelen op welke dag iemand geboren is. Of op welke dag een bepaalde datum viel.

Ik kan dat ook.
Al jaren.

Ik heb het schematisch uitgewerkt.
Dat is hier te vinden: berekenen weekdagen. (even op de link klikken)
Wil je het kunnen volgen, dan kun je het het beste even uit printen (of flink vergroten).
Dan leer je zelf het trucje ook.
Best leuk.
Maar ik gebruik daar dit schema niet voor.
Deze structuren zitten gewoon in mijn hoofd.
Wat ik in dit schema gezet heb is een uitgewerkte - begrijpelijke versie voor jullie - wat in mijn hoofd vliegensvlug gebeurd. Hoewel het nog lastig was om het op een voor jullie begrijpelijke manier uit te werken. Daar ben ik wel wat uurtjes zoet mee geweest. In mijn eentje hier op zolder.

En wat ik bijvoorbeeld doe met geboorte-data die ik dan zie van mensen op facebook (en dus ook via-via-mensen), dat is bijvoorbeeld dit: in mijn hoofd bedenken wat dan de dag was waarop ze geboren zijn. Gewoon omdat ik dit leuk vind. Daarmee zijn mensen data. En met die data doe ik niets anders dan zulke trucjes uithalen. Die ik mezelf gedurende mijn leven aangeleerd heb. Doe ik dan zoveel kwaad als ik binnendring? En die verjaardagen onthoud ik bijna als vanzelf. Daar hoef ik niet eens moeite voor te doen. Hoewel dat met het ouder worden wel lastiger gaat. En dan ga ik vervolgens in mijn hoofd na welke dag ze allemaal geboren zijn.
Nutteloos? Voor velen van jullie wel.
Voor mij de normale werking van mijn hoofd.
Ik weet niet beter en vind dat nog leuk ook.

Ik wens jullie er veel plezier mee. :)

4 opmerkingen:

 1. Ha Ingeborg...mijn telefoon is kapot,dus zit nu net even achter de laptop.Die pak ik niet zo snel als een telefoon.Vandaar dat ik minder zie.Maar ik lees en kijk elke dag.Lijkt me zo vermoeiend voor jezelf en je omgeving.Alles in je hoofd opslaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor deze post! Ik heb dit aan mijn vriend laten lezen. Hij heeft Asperger en vindt je uitleg geweldig!
  Is het niet wat voor jou om te schrijven voor de autisme vereniging? Je schrijft zo duidelijk en herkenbaar! Daarmee sla je belangrijke bruggen tussen auti's en niet auti's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou dat best willen doen voor de autisme vereniging schrijven. Maar waar en bij wie moet ik me daarvoor aanmelden? Overigens dank voor uw reactie!

   Verwijderen
 3. Dat weet ik niet. Misschien een mail sturen naar info@autisme.nl ?
  Misschien kan je een column schrijven voor hun blad? http://www.autisme.nl/activiteiten/autisme-magazine.aspx

  En heel graag gedaan. De meeste mensen, ik ook, lezen zonder een berichtje of like achter te laten voor de schrijver. Zelfs wanneer een artikel zeer gewaardeerd wordt, neemt bijna niemand de moeite om dit te laten weten. Ik probeer dit te veranderen, als ik eraan denk en er de tijd voor heb. Jouw stukken zijn echt heel goed. Ik lees ze graag! Ook wanneer ik dat niet laat weten.

  BeantwoordenVerwijderen