donderdag 1 maart 2018

Is het glas half leeg of half vol.

Vandaag ging ik voor de tweede keer op voor mijn BE examen. Aanhanger achter de auto dus (en je hebt dan ook gelijk je tractor rijbewijs).
Op deze foto kun je het resultaat zien:

Mijn instructeur bleef met het examen binnen. Hij was niet zo fit. Dus ik zat alleen met de examinator in de auto. Een aardige man van ongeveer mijn leeftijd. Hij merkte al snel dat ik denk en praat in negatieve zin. Wat kán gebeuren en mis kan gaan. Vooral met het rijden en wat ik moest laten zien. Hij zei: 'ga jij eens gauw positiever denken! Het glas is half vol en niet half leeg!'. Hij vertelde dat hij ook faalangst examens afneemt en dat altijd zo benaderd naar zijn kandidaten. Hij haalde ook deze spreuk aan:
'Mensen denken altijd zo aan wat zou kunnen gebeuren'. Ik: 'dat is mensen-eigen'. Hij: 'nee hoor! Niemand word zo geboren. Het wordt je aangeleerd of door negatieve ervaringen. Maar het is niet eerlijk om elke ervaring met een vorige negatieve te vergelijken, want dan vergelijk je appels met peren. Als een vorige ervaring negatief was, is het gewoon geen eerlijk vergelijkingsmateriaal. Want nu begin je opnieuw met een halfvol glas'
Kortom: Ik moest mijn focus verleggen. Een mooie coach. Uh... Examinator. Het examen eindigde dan ook in een handdruk dat ik geslaagd ben. 

En dan kijk je thuis op je fb tijdlijn en zie ik dit artikel een aantal keren gedeeld worden. 

Wow... Dat sluit aan bij mijn verkregen coaching deze ochtend. 😊
Ik verdenk God ervan dat Hij me deze examinator gegeven heeft, met het idee van 'meis, word jij eens een buitenmens, in plaats van je binnen te blijven focussen op onopgeloste zaken. Kom naar buiten! Achter die rotskloven vandaan'. 

En eenmaal thuis - waar alles nog uitgebreid moet landen - heb ik mezelf voorgenomen opnieuw een nieuw begin te maken. Wat achter me ligt, ligt achter me. Mijn levensglas is zeker halfvol! 
En wij (man en ik) gaan zo naar deze voorstelling: Lastige ouders (je kunt op de link klikken). We hebben oppas voor Vincent. Het glas is half vol. Fixaties weg. Die hebben alleen maar half lege glazen als object. Ik hoef niet het leven van een binnenmens te leiden. Ik ben een mooi buitenleven waard. 

1 opmerking: