maandag 23 april 2018

Autistische Miscommunicatie rond de BBQ

Die lieve man van me. 
Hij gaat op zaterdag de boodschappen doen. Zoveel mogelijk voor een week vooruit... Omdat ik het niet overzie... dat boodschappen doen... Ik maak wel het lijstje voor hem. En hij belt ook nog mijn oude moeder om samen met haar - stap voor stap - ook een lijstje te maken voor haar. 
Jongste mee. Karrenvol boodschappen voor ons en mijn moeder, karrenvol geduld voor en met Vincent, hem erbij betrekken, etc. 
Soms zijn de boodschappen die ik opschrijf raadselen voor hem. Dan belt hij me op, na een zoektocht met het Jumbopersoneel naar de juiste producten. 'Moet je écht dat hebben...? Wat bedóel je toch?'. Er staat ook standaard op het lijstje 'Ton eten zaterdag en Ton eten dinsdag'. Dan kookt hij en hij mag ook zelf bedenken wat. Afgelopen zaterdag belde hij me weer op uit de Jumbo: zullen we BBQen vanavond? Dat was een goed plan. Ook gelijk mijn moeder gevraagd. Mijn man zou voor 5 personen wat laten samen stellen door de slager van de Jumbo.  En dan begint het grote wachten... En maar vast alles klaarzetten, de tafel dekken en de BBQ klaarzetten. Om half zes stapt hij binnen. Vier uur weggeweest voor de boodschappen! Voor een berg boodschappen en een berg mantelzorg. Hij ruimt eerst zoveel mogelijk in de kasten. En dan komt het vlees uit de tas... Blijkt het een steengrillen/gourmet-pakket! Hevig teleurgesteld begin ik te tieren. Man en oudste komen met de oplossing: we gaan buiten steengrillen! Wel zo knus met zo'n ding op tafel. Omdat dit voor mij schakeltijd kost, stem ik niet gelijk in, maar tier nog even verder. Zo'n 20 minuten en gegil verder zitten we gezellig te steengrillen. 
Maar mijn hoofd wil traceren wat er dan fout ging. Ik wil het proces reproduceren. 'Vroeg je de slager dan om een steengrillpakket i.p.v. om een pakket met BBQ-vlees'? Voor mijn man voelt het als een aanval. Wil de erkenning van al het gezwoeg die middag en weet het echt niet meer... zulke details slaat hij gewoon niet op... Voor zijn gevoel val ik in herhaling ... met hem aanvallen... Dus geërgerd kapt hij dat af. 
Ik weet niet meer hoe het kwam... Maar vanochten vóór hij naar het werk ging, kwam het gesprek er weer op. Ik zei: 'volgens mij begrijp je niet wat er in mijn hoofd gebeurd... je denkt alleen maar dat ik je aanval en reageert dan geërgerd op mij. Wat ik wil, is stap voor stap het proces nagaan wat er dan mis ging... Ook om hem te helpen... Wat gebeurd er in ZIJN hoofd dat hij het verkeerde vlees aan de slager vraagt. Was het de drukte? Vermoeidheid? Zijn ouder-worden?' Ik wil analyseren en begrijpen... Kan het een volgende keer voorkomen worden? Dat weet ik alleen als ik grip heb op wat er gebeurde. Nu moest hij schakelen... Van zich aangevallen voelen naar mijn drang (dwang) tot willen begrijpen. Hij: 'maar als ik het toch écht niet meer weet... kun jij daar dan geen vrede mee hebben?... Dan is het geen wonder dat mensen voor je op de loop gaan...met je alles willen begrijpen...' Hij weet nu wel dat het niet mijn bedoeling is hem aan te vallen dat hij het verkeerde gekocht heeft (hoewel het zo voor hem blijft voelen, omdat de erkenning van zijn 'werk' achterwege blijft). Maar dat het van mij proces-analyse is. Maar dat weer begrijpen is voor hem lastig... Omdat hij niet kan voldoen aan wat ik weten wil... omdat hij het eenvoudigweg niet meer weet. Voor hem komt het over als gezeur... Ik blijf er maar over zeuren... (terwijl het voor mij geen zeuren is, maar analyseren en de drang elk detail te willen weten). In rood knal ik er nog uit dat hij 's avonds niet meer thuis hoeft te komen omdat hij die switch niet maken kan. Omdat hij dan niet langer - in zijn ogen - met een zeur hoeft te leven. Maar na een kwartier - nadat hij vertrokken was - was ik dat alweer vergeten. Ik had het druk met zorgtaken m.b.t. jongste en dingen die gebeuren moesten. Ik heb een prima dag gehad. En mijn man is gewoon thuis... 😍. 
Tot zover weer het inkijkje in mijn te complexe hoofd en wat dat voor relationele en communicatieve gevolgen heeft... 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten