woensdag 9 mei 2018

Gebrokenheid? Wat is gebroken?

Alweer een hele tijd terug deelde ik deze blog over 'autistisch zijn of autisme hebben'. En ik sta nog steeds achter mijn betoog dat autistisch zijn gewoon een andere manier van zijn is. In tegenstelling tot een depressie. Die heb je. Een angststoornis heb je. Het zijn dingen die je ontwikkeld en die - in het gunstigste geval - behandeld kunnen worden. Autisme zit verweven in je ontwikkeling. Het is van invloed op hóe je je ontwikkeld. Op sommige gebieden trager. Op andere sneller. Er lopen verbindingen in je hersenen anders, waardoor je informatie anders verwerkt.


Door mensen waarbij de verbindingen aangelegd zijn zoals bij de meerderheid van de wereldbevolking wordt autisme ook wel als gebrokenheid bestempeld. Vooral voortkomend uit het niet kunnen omgaan met het onbeholpen gedrag. In het geval van Vincent krijsen. In mijn geval het bezitterige, weinig vertrouwen in anderen (omdat hun gedrag voor mij heel onvoorspelbaar is... Wat kan ik verwachten van hen?), zelf alles willen controleren en daarmee over grenzen gaan om vervolgens uit grote angst te gaan liegen.
Vanuit dit vreemde gedrag wordt gezegd dat het gebroken is. Geen schuld, wel gebrokenheid. Maar ik denk dat het vooral gebroken is IN RELATIE tot een ander. En met name tot een ander die qua zijn of haar eigen 'zijn' er niets mee kan. Maar omdat het 'zijn' van die ander is zoals de meesten 'zijn', heet dat van mij gebroken en dat van hen niet.

In het begin kon ik ook niets met Vincent zijn andere zijn. Ik liep naar homeopaten, genezingsdiensten. Allemaal beloofden ze genezing, maar het kwam niet. Genezing? Van wat? Ik weet nu dat autisme geen ziekte is, maar een andere manier van 'zijn'. En dat maakt de acceptatie gemakkelijker, ook dat van mezelf.

Maar mezelf accepteren is iets anders dan dat anderen mij accepteren. Zolang mijn gedrag als gebroken gezien wordt, blijven er kloven. Want mensen nemen graag afstand als ik 10x in een week met de zelfde - voor hen - onzinnige vraag kom.

Gebroken... Heeft de Schepper dan een fout gemaakt door die verbindingen anders te koppelen? Nee, zeggen anderen, het komt door Adam en Eva die van die boom aten!

God schiep de mens als Zijn evenbeeld. En toch is elk mens qua lichaam en 'zijn' anders. Elk mens uniek. En ik denk dat mijn manier van 'zijn' ook naar Zijn beeld is! Dat God de Vader al Zijn kinderen bij zich wil hebben en daar zelfs een reddingsplan voor inzet is tamelijk IK-gericht. Het schept Hem genoegen als wij Zijn vrije kinderen zijn. Ik denk dat de manier waarop ik met preciesie ontworpen ben geen vergissing of foutje van de natuur is. Maar op de kilometer nauwkeurig zo bedoeld. Om de wereld stil te zetten bij wie of wat er nu eigenlijk gebroken is. Ben ik dat met mijn 'Vreemde' gedrag, of is die ander dat omdat die enkel gewend is met neurotypen (mensen waarbij die verbindingen niet anders lopen en de informatieverwerking 'normaal' verloopt). om te gaan. In mijn vorige blog (http://kwetsbaarheid.blogspot.nl/2018/05/wandelende-kalender.html) schreef ik dat de wereld zoveel mooier zou zijn als iedereen zou denken zoals ik. Nou hoeft dat ook weer niet. Maar zie het svp niet als gebroken... Mijn gedrag kan voor een ander uitermate gebroken zijn. En voor mij ook, door vooral onbegrip, misbegrijpen, moeite, langs elkaar heen communiceren, etc.
Maar mijn 'zijn' is niet gebroken. En Vincent ook niet. Die laat de wereld zien wat leven in het moment is. In het hier en nu. En nérgens een oordeel over hebben. Ja. Soms ervaar ik autisme als een gevangenis en zie dat bij Vincent ook zo. Vastzittend in patronen, denkwijzen, etc. Gevangen in een wereld zonder taal en zonder controle over je urine/ontlasting (bij Vincent). En toch... Er is geen fout gemaakt. De gevangenis ontstaat, omdat je het gevoel hebt nooit bij de neurotypen in de buurt te kunnen komen qua gedrag en voorkomen, hoe hard je ook je best doet om dat te doen. Dag en nacht aanpassingsgedrag en het helpt niet... Mensen gaan niet begripsvoller met je om. Je krijgt geen complimenten voor het je best doen je aan te passen. Mensen zien het niet eens of vinden het heel normaal dat je dat doet, omdat je gedrag er dan sociaal gepaster uitziet en voor de neurotypen minder tot last is... 

Is Vincent niet juist het voorbeeld van je totaal niét aanpassen? Enerzijds gevangen in een 'stomme geest'. Maar van de simpele dingen geniet hij het meest. Geen fout in zijn ontwerp. Gewoon een ander ontwerp. Om de wereld te laten zien hoe autisme er uit ziet als je niet de verstandelijke vermogens hebt om je aan te passen. 

Ik accepteer hem. Ik vind het enkel lastig omdat hij zo lastig in de menselijke systemen te passen is. Ik accepteer hoe ik zelf met een prachtig brein ontworpen ben. Ik vind het enkel lastig omdat mijn gedrag niet de norm blijkt te zijn. 

Wij krijgen allemaal hulpverleners op ons bord. Omdat we in de ogen van de wereld gebroken (of zelfs ziek) zijn. En we in systemen geperst moeten worden. In Zijn Koninkrijk is het omgekeerd. Daar wordt het hoogtijd dat de neurotypen zich laten helpen door al die prachtig gemaakte anders-zijnde mensen. Een begin heb ik er al heel lang mee gemaakt. Middels deze blogs. Mooi geschapen mens met verbindingen die anders lopen dan in mijn hoofd: laat je helpen. Ik help je graag. Ik ben niet voor niets zo mooi gemaakt. En Vincent ook niet.

4 opmerkingen:

 1. Heel mooi beschreven. In dezelfde lijn ligt het "wordt als de kinderen". Dat betekent denk ik dat we ons niet anders voor hoeven te doen dan we zijn en ook niet pas volwaardig zijn als we aan de heersende normen voldoen.
  Kinderen zijn open en ongekunsteld. Zoals Vincent.
  En God wil dat we zó bij Hem komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel mooi gezegd Gerda, daar sluit ik me bij aan.
   We mogen zijn wie we zijn.
   Ik leer heel veel van jou Ingeborg, misschien wel juist omdat ons "zijn" zo anders is.
   Je bent een kostbaar mooi mens, dank je wel voor deze blog 😘

   Verwijderen
 2. Mooi zijn zit ook in je hart...niet in je hoofd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjulliewel, kostbare, mooie mensen voor jullie reacties.

  BeantwoordenVerwijderen