zondag 13 mei 2018

In de wolkenHemelvaart

Heel aards ben ik – samen met een kerkgenoot – naar het klooster in Brecht gereden. Op Hemelvaartsdag. Om daar tot zaterdag te verblijven.
Jezus steeg op naar de hemel. De troonsbestijging. K(r)oningsdag. Maar ik heb geen vlag zien hangen. Hij verdween, maar liet ons niet alleen. Hij gaf ons de Geest. Jezus heeft nu alle macht op hemel en op aarde. En die macht bezitten wij door de Geest ook. Wij hebben macht gekregen om demonen uit te drijven en zieken te genezen. Uitgezonden door Jezus. Al is het maar klein. Door van betekenis te zijn voor een ander.
Hij ging op een wolk en zal evenzo terugkomen. Een beeld dat niet te bevatten is. Bijna hylarisch… een mens op een wolk … Bijna magisch… die mens verdwenen, aan het oog onttrokken. Ik staarde naar de wolken toen papa dood was. Daar ergens achter zou de hemel wel zijn… en dus daar mijn vader. Een beeld wat ook ontstaan is door deze geschiedenis van Hemelvaart. Jezus ging op een wolk. Hij steeg op. Totdat Hij niet meer zichtbaar was.
De Hemel is geen plek, maar een relatie.
In dat licht mag je denk ik ook deze tekst lezen:


Je moet je bezighouden met hemelse zaken. Moet. Als een opdracht. Omdat het beter voor je is. Want Christus zit daar nu.
Moet je dan naar boven blijven turen? Zoals ik deed toen ik papa miste, als klein meisje?
De plek waar Jezus zit is je hart. Hij woont in je met Zijn Geest. Met Hemelse zaken bezig zijn is bezig zijn met zaken die er toe doen in het Koninkrijk. Die vanuit relatie ontstaan. Relatie met de Vader. Relatie met Jezus. Weten dat je geliefd bent.
Jezus kreeg het bevestigd met Zijn doop. De Vader vindt vreugde in Zijn zoon. ‘Dit is mijn lieve zoon en ik ben blij met hem’. De Hemel ging open! Omgekeerde Hemelvaart!
De start van een relatie. Weten dat je geliefd bent.
Bij de Vesper in het klooster werd dit Hemelvaartslied gezongen:

1     1. Al heeft Hij ons verlaten,
Hij laat ons nooit alleen.
Wat wij in Hem bezaten
is altijd om ons heen
als zonlicht om de bloemen
een moeder om haar kind.
Teveel om op te noemen
zijn wij door Hem bemind.

2    2.  Al is Hij opgenomen,
houd in herinnering,
dat Hij terug zal komen,
zoals Hij van ons ging.
Wij leven van vertrouwen,
dat wij zijn majesteit
van oog tot oog aanschouwen
in alle eeuwigheid.

Teveel om op te noemen zijn wij door Hem bemind.
Alle reden om in de wolken te zijn!!

Enkele jaren terug logeerden we in een Bed en Breakfast in Giessenburg met de naam ‘In de wolken’. Dat waren we voor even. Verbonden met elkaar. Uit de dagelijkse sleur. Zonder jongste. 
En wat is het verleidelijk om in die wolken te blijven hangen. In de wolken zijn – met hemelse zaken bezig zijn – word dan in je eigen wereld, weg van de wereld. Je had net zo goed al dood kunnen zijn… Hoe verleidelijk ook. En hoe goed ook om bewust tijd vrij te maken voor hemelse zaken (zoals naar het klooster gaan). Ik denk dat je vanuit die relatie de wereld weer in mag. Al is het de sleur van alledag. Je mag je eigen taak vervullen vanuit die relatie. Bewust zijnd van je identiteit: Geliefd en bemind. In de wolken!!

Bewust van die identiteit. De nonnen zijn dat zeker. Hun werk is bidden. Niet onttrokken van de wereld. Verstoppertje spelend. In een heilige, schimmige, zweverige toestand. Nee. Ze nemen de wereld juist mee in hun gebeden. Ze nemen de wereld mee naar binnen en staan er op die manier midden in.
Niet zwevend in de wolken. Of er naar staren. Maar met beide benen op de grond. De voeten in de klei. Weet hebbend van hun dochterschap. Dochter van Hem die op de Troon zit. En op een dag terug komt. Alle reden om in de wolken te zijn! De nonnen zijn bezig met hemelse zaken, omdat ze bezig zijn – in hun gebed – anderen rechtop te zetten.
Dát zijn die hemelse zaken. 

Als Jezus bij de beproevingen in de woestijn blíjft kiezen om de weg te gaan van het recht zetten van mensen, in plaats van zijn eigen ego te aanbidden (wat de duivel probeert), komen er terstond engelen om voor Hem te zorgen. Omgekeerde Hemelvaart. In de wolken! 

Er blijkt zoveel mooie samenhang. 
Veel geleerd deze dagen. 
Van Johannes 3:16 - 4:11 en de aanverwante teksten. 
Dingen geleerd over mijn eigen ego en Zijn liefde .
Vraag Hem niet Zijn macht te bewijzen. 
De Héér bewijst Zijn macht. 
En Jezus, gezeten aan Gods rechterhand. 
Niet met dat ego voorop lopen. 
Of te klein denken. 
Dan ben je uit het kind-schap. En zegt Hij als je terug komt en vertelt welke wonderen je deed in Zijn naam: 'Ik heb je nooit gekend'. 
En Hij doet de wonderen toch wel. 
Zelfs als jij uit die relatie bent. 
Dát is Zijn macht. 
Maar laat het aan Hem. 
Ga het niet zelf oplossen met je eigen ego. 
Of vanuit een gekwetst ego. 

De Hemel gaat open, als ik in dat kind-schap blijf. 
Hemelvaart! 
In de wolken!1 opmerking: