donderdag 12 juli 2018

Laat los!

Laat los! 
Het is een vaardigheid dat mijn hoofd niet lijkt te bezitten. 
Volgens mijn man kan ik hooguit doen alsof, omdat dat gewenst of gevraagd gedrag is. Maar écht loslaten? 

Wat me ook niet loslaat is wat we afgelopen zondag in de kerk lazen. 
1 Ezechiël 28b- 2 Ezechiël 1-10

Toen ik dit zag, liet ik mij met mijn gezicht naar beneden op de grond vallen. Op dat moment hoorde ik de stem van Iemand die tegen mij sprak.’
‭‭‘Hij zei tegen mij: ‘Sta op, mensenzoon, dan zal Ik met u spreken.’ Terwijl Hij sprak, kwam de Geest in mij en kon ik weer rechtop staan. ‘Mensenzoon,’ zei Hij, ‘Ik stuur u naar de Israëlieten, naar een volk dat tegen Mij in opstand is gekomen. Zij en hun voorouders hebben zich tegen Mij verzet tot op dit moment. Het zijn mensen met verharde harten, stijfkoppen. Maar Ik stuur u om hun mijn boodschappen te geven, de boodschappen van de Oppermachtige Here. En of zij nu luisteren of niet—want vergeet niet dat het rebellen zijn—zij zullen in elk geval weten dat zij een profeet in hun midden hebben gehad. En u, mensenzoon, wees niet bang voor hen, schrik niet terug als zij dreigementen uiten die als schorpioenen steken. Laat u niet ontmoedigen door hun kwade gezichten. Want vergeet niet: het zijn rebellen! Laat hun weten wat Ik te zeggen heb, of ze nu willen luisteren of niet. En bedenk: het is een tegendraads volk. Luister, mensenzoon, naar wat Ik tegen u zeg. Word niet zelf ook opstandig, zoals zij. Open uw mond en eet wat Ik u geef.’ Toen keek ik op en zag een hand die mij een boekrol aanreikte. Een boekrol die aan beide kanten was beschreven. Hij ontrolde hem en ik zag dat de rol vol stond met klaagzangen en rouwklachten.’
‭‭(vertaling Het Boek) 

Deze man (Ezechiël?) wordt op pad gestuurd om letterlijk op te staan tegen onrecht. 
Maar dan komt de tegenstand. 
En niemand zegt hier tegen Ezechiël: ‘laat los joh! Zet het uit je hoofd. Geef het aan Hem, Hij zal voor je strijden, dan heb jij rust... drijf nou je zin en standpunten niet door. Je kunt die rebelse mensen niet veranderen cq naar je hand zetten’. 
Nee. Dat wordt niet gezegd! 
Hij wordt aangemoedigd om op te staan en zijn missie te volbrengen! Al voelt de tegenstand als steken van schorpioenen, als helse pijn. Al luisteren ze niet, omdat zij hun eigen waarheid hebben: ga door! 
Open wijd je mond (NBV vertaling) en neem aan wat ik je te eten geef. Het blijkt een boekrol met klaagzangen te zijn. Zo verdrietig is de situatie. 

Maar Psalm 81 (berijmd) zegt ook: 
9   Leef uit mijn verbond.
Vraag van Mij vrijmoedig.
Open wijd uw mond.
Al wat u ontbreekt,
al waar gij om smeekt
geef Ik overvloedig. 

Je mag Hem vragen wat je nodig hebt, zelfs in situaties waarin Hij je zelf op pad stuurt. En ontbreekt het je aan kracht om door te gaan, ga je er liever bij liggen of verlang je naar het los te kunnen laten? Hij geeft overvloedig wat je ontbreekt in deze. Manna voor onderweg. Kracht om op te staan tegen onrecht. 
Al is het maar onrecht in het klein. Wat voor jezelf erg groot kan voelen. Onrecht dat je ziel lijdt doordat mensen met jou zo anders omgaan dan met anderen. Onrecht omdat je niet alles mag weten wat tot breuken leidde. Onrecht omdat sommigen echt bang voor je zijn of er geen gelijkwaardige vriendschap is. Onrecht. Omdat menselijke relaties tot schades en breuken leiden. 
Allemaal anti-paradijselijk onrecht. 
En mensen wíllen niet eens luisteren, want dan zou het enkel in mijn hoofd zitten. Ik denk dat ik - juist als autist - dieper en intenser aanvoel dat het zo tegen-paradijselijk is. En juist dat zet me in beweging. Continu. Om te vertellen: ‘mensen, waar zijn jullie mee bezig? Zó ga je toch niet met elkaar om? Met die kostbare broeder of zuster van je? ‘ 

Het sterkt me hierin dat ook in de Bijbel verhalen staan waarin loslaten geen issue is. 
Zoals dit verhaal uit Ezechiël. Het laat me sinds zondag niet meer los. 

Net als eigenlijk bij jongste. Kijk maar naar deze foto-reportage van zijn opvang. Wát hij ook doet... zijn touwtje laat hij nóóit los!! 
De peuterprogramma’s die hij al 14 jaar kijkt, laat hij nóóit los!!! 
Zijn streken die écht niet leuk zijn voor ons (en op zijn opvang heeft hij andere streken dan thuis, maar allen lijken op het gedrag wat een peuter vaak vertoont), laat hij echt nóóit los. 
En zo kan ik nog meer voorbeelden noemen. 
Loslaten kunnen zijn hersenen ook niet. En doen alsof kan hij ook niet. Gewenst gedrag vertonen ook niet. 
2 opmerkingen:

 1. "Open uw mond en eet wat ik u geef"
  Mooie doordenker, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Heere voorziet in alles Hij is veel groter dan wij beseffen !!
  Deze tekst blijft mij altijd bij voor jaren terug een preek hierover gehoord
  de dominee herhaalde veelvuldig deze tekstwoorden ben ze nooit vergeten
  doe uw mond wijd open en ik zal hem vervullen

  BeantwoordenVerwijderen